dijous, 22 d’octubre del 2015

Ruta Medieval III. Terrassa interactiva. Ajuntament de Terrassa, 1995


Conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere de Terrassa. Procedència: Viquipèdia.

3.- Plaça de Mossèn Homs: Esglésies de Sant Pere
4.- Carrer Salmeron: Castell-Cartoixa de Vallparadís
5.- Carrer Serrano: Mas de la "Castlania"                                
            El principal conjunt arquitectònic religiós ja existent des d'època tardoromana és el de les esglésies de Sant Pere de Terrassa, important en època pre-romànica i romànica (s. IX al XIII), amb els edificis de Sant Pere, Santa Maria i el baptisteri de Sant Miquel. Conserven també part de la seva ornamentació in-terior, pintures murals, paviments de mosaic i altres elements artístics.
            Església parroquial de Sant Pere. Construïda durant els segles VI al XIX. Estils Pre-romànic i romànic. Es va restaurar el 1976. Església d'una nau amb creuer, formant planta de creu lla-tina. Té un àbsis trilobulat, de tradició romana, amb contra­forts d'època més tardana, cobert amb mitja cúpula i teulada afaixona­da. El creuer és amb volta de canó i teulada a dos vessants. Es pot veure una espadanya a la façana de Ponent, amb dos arcs. Els braços del transep­te, més baixos que el creuer, estan coberts amb mitja volta i teulada a un vessant. La nau presenta una volta apuntada, amb teulada a dos vessants i accés per la banda de Migdia, mitjan­çant una porta amb arquivoltes llises. El mur sud acaba a l'exterior en una cornisa de pedra, amb fris i mènsules esculpides. Les finestres de l'absis i del creuer són esqueixa­des cap en dins. La construcció està feta amb petits carreus o llambordes i teules planes de tradició romana. La paret interior té unes arcades que descansen damunt capitells, enqua­drant, a manera de retaule, pintures murals representant Sant Pere, Jesús, els símbols dels evangelistes i d'altres figures.


Procedència: Viquipèdia

            Església de Santa Maria. S'han trobat restes arqueològiques dels segles IV i VI. L'edifici actual és dels segles VI al XIX. Pertany a l'estil arquitectònic pre-Romànic. Edifici religiós de planta de creu llatina, amb cimbori vuit-avat decorat amb arcuacions llombardes, damunt el qual s'aixeca el campanar que és quadrat i de dos pisos d'alçada. La façana oest té una senzilla porta i arcuacions i bandes llombardes. L'àbsis és quadrat exterior­ment i de ferradura a l'interior. La nau està coberta per volta apuntada i decorada amb pintures. La volta de l'àbsis es troba decorada amb pintures de les èpoques visigòtica i carolíngia, les quals estaven amagades per d'altres de gòtiques primitives que foren tretes el 1937. També a l'absidiola buidada en el mur del braç de l'Epísto­la del creuer hi ha pintures del segle XII, atribuï­des al mestre d'Espinelves, represen­tant un Pantocràtor, i es-cenes de la vida de Sant Tomàs Bècket. Després de les excavacions de 1947 es van posar de manifest les restes arqueològiques de l'antiga basílica paleocris­tiana d'Egara dels segles IV-V. L'es-glé­sia conté nombrosos retaules d'importants artistes catalans del s. XV, com Jaume Huguet i Lluís Borrassà. Al davant de la porta hi ha un paviment de mosaics polícroms d'època romana.
Procedència: Viquipèdia.

            Baptisteri de Sant Miquel. És un edifici d'estil visigòtic, datat al segle VI, però reconstruït al segle IX en època pre-romànica i amb in­fluència mossàrab. Va ser restaurat el 1976. Té una planta exterior quadrada amb àbsis heptago­nal. A l'interior, l'àbsis pren la forma d'arc ultrapas­sat; la coberta és amb cúpu-la, sostinguda per vuit columnes de diferent gruix i de diferent mena de pedra amb quatre capitells romans i quatre de visigòtics. A sota de l'àbsis hi ha la cripta, de tres lòbuls. Els espais interiors resultants del quadrat exterior formen petits racons de planta semicircular coberts amb quarts de cúpules ultrapassades. Els rectangles intermedis són amb voltes d'aresta. Els murs exteriors estan construïts amb carreus irregulars, anomenats llambordes, aprofitats, probablement, de construc­cions romanes. Les cobertes són inclina­des, disposades a diferents nivells i abraçades a quatre aigües. A la volta del baptisteri hi ha pintures murals amb figures de la visió d'Ezequiel.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada